Individuele behandeling

Ik maak gebruik van verschillende soorten (evidence based) behandelmethodieken:

  • Onderdelen vanuit de schematherapie;
  • Cognitieve gedragstherapie; 
  • Oplossingsgerichte psychotherapie; 
  • EMDR;
  • Verschillende werkwijzen vanuit een systemische visie. 

Behandelvormen

Hieronder vind je een uitleg over de verschillende behandelvormen

Schematherapie

Schematherapie is een therapievorm die zich richt op het begrijpen en veranderen van diepgewortelde patronen in gedachten, gevoelens en gedrag, die vaak ontstaan uit vroegere ervaringen. Deze patronen worden 'schema's' genoemd en kunnen ontstaan door moeilijke of pijnlijke gebeurtenissen in de jeugd, zoals verwaarlozing, afwijzing of onveiligheid.

In schematherapie wordt gekeken naar hoe deze schema's invloed hebben op je huidige leven, bijvoorbeeld hoe ze je relaties, keuzes en gevoelens beïnvloeden. Vaak ontwikkel je beschermingsmechanismen (zoals hard werken, vermijden of rationaliseren) om om te gaan met deze pijnlijke gevoelens. Hoewel deze strategieën je mogelijk hebben geholpen om te overleven, kunnen ze je ook belemmeren in je persoonlijke groei en het aangaan van gezonde relaties.

Het doel van schematherapie is om deze beschermingsmechanismen los te laten en opnieuw in contact te komen met je oorspronkelijke gevoelens. Door je bewust te worden van je schema’s, kun je nieuwe, gezondere manieren van denken en handelen ontwikkelen, wat leidt tot verbeterde relaties en een groter gevoel van welzijn.

Cognitieve gedragstherapie

Cognitieve gedragstherapie (CGT) is een therapievorm die zich richt op het verband tussen je gedachten, gevoelens en gedrag. Het uitgangspunt is dat negatieve of disfunctionele gedachten kunnen leiden tot ongewenst gedrag en emotionele klachten, zoals angst, depressie of stress. CGT helpt je bewust te worden van deze negatieve gedachten (zoals piekeren of irrationele overtuigingen) en leert je deze te vervangen door realistischere en gezondere gedachten.

Door je denken te veranderen, verandert vaak ook je gevoel en gedrag, waardoor je beter kunt omgaan met stressvolle situaties en je klachten kunnen afnemen. CGT is een kortdurende, gestructureerde therapie die gericht is op het oplossen van concrete problemen en het verbeteren van je functioneren in het dagelijks leven. Het wordt vaak toegepast bij verschillende psychische problemen, zoals angststoornissen, depressie, fobieën en stress.

Oplossingsgerichte psychotherapie

Oplossingsgerichte psychotherapie (OGT) is een therapievorm die zich richt op het vinden van oplossingen voor de problemen waarmee je worstelt, in plaats van uitgebreid in te gaan op de oorzaken of het verleden van deze problemen. Het uitgangspunt is dat je al over de nodige hulpbronnen en vaardigheden beschikt om veranderingen te maken, en dat de focus ligt op wat wél werkt in je leven.

In OGT worden de sterke punten, successen en positieve ervaringen uit het verleden onderzocht, om deze als basis te gebruiken voor het vinden van praktische oplossingen in het heden. De therapie is toekomstgericht en richt zich op het stellen van haalbare doelen en het versterken van je zelfvertrouwen.

Het proces is vaak kortdurend en concreet, waarbij de therapeut met je samenwerkt om kleine, maar betekenisvolle veranderingen te realiseren. OGT wordt veel gebruikt bij uiteenlopende problemen, zoals depressie, angst, relatieproblemen of werkgerelateerde stress. Het bevordert een positieve mindset en helpt je om meer controle over je eigen leven te voelen.

EMDR

EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) is een therapeutische techniek die wordt gebruikt om trauma's en andere emotionele problemen te verwerken. Het is vooral bekend voor de behandeling van posttraumatische stressstoornis (PTSS), maar wordt ook ingezet bij andere psychische klachten, zoals angst of depressie.

Familieopstellingen

Familieopstellingen is een therapeutische methode die wordt gebruikt om de onbewuste dynamieken (dat wat onder de ijsberg ligt, zie afbeelding) binnen een familie of andere systemen, zoals werk- of vriendenkringen, te onderzoeken. Het doel is om te begrijpen hoe de relaties en patronen binnen een systeem de persoonlijke problemen van een individu beïnvloeden, en om deze patronen te doorbreken voor genezing en verandering.

Bij een familieopstelling wordt een 'opstelling' gemaakt, waarbij de cliënt meestal met behulp van representanten (andere mensen) de verschillende leden van zijn of haar familie of het systeem in een ruimte plaatst. Deze representanten staan voor de familieleden, en door hun positie en interacties wordt zichtbaar hoe onbewuste loyaliteiten, conflicten, geheimen of onverwerkte gevoelens het functioneren van het systeem beïnvloeden.

Tijdens de opstelling wordt vaak duidelijk welke familiedynamieken, zoals onopgeloste emoties, verlies of een verstoorde balans van geven en ontvangen, de cliënt belemmeren in zijn of haar leven. Het doel is om deze patronen te erkennen, te begrijpen en in sommige gevallen te verschuiven, zodat er meer balans en gezondheid kan ontstaan in zowel het individu als het systeem.

Familieopstellingen kunnen inzichten geven in diepgewortelde, soms onbewuste, familiekwesties die invloed hebben op het welzijn van een persoon, en ze kunnen helpen om nieuwe, gezonde manieren van omgaan met relaties en situaties te ontwikkelen.

 

 

'Een ervaring doet meer dan 1000 woorden.' - Boeddhistische wijsheid 

 

Neem contact op voor meer informatie

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Ik help je graag verder.